Sydafrikanska förfäder äldre än man trott

I Sterkfontein, utanför Johannesburg i Sydafrika, finns mer fossil från hominider, förmänniskor, än någon annan stans. Men åldersbestämningen har varit särdeles svår och bråken mellan forskarna har blivit många. Nu kommer nya rön i Science om några omstridda fossil, som verkar vara äldre än man trott. Bland annat handlar det om det nästan kompletta skelettet av en Australopithecus som kallas Lillefot.
Utanför Johannesburg i Sydafrika, i Sterkfontein finns ett grottsystemet där man har träffat på fler fossil av våra mänskliga förfäder än på någon annan plats. Här har man gjoirt fynd sen 30-talet, ofta mycket välbevarade eftersom de ligger ingjutna i kalksten. Men det har varit svårt att åldersbestämma dem, eftersom bergsskikten hamnat huller om buller i grottorna - de ligger alltså inte i prydliga lager ovanpå varandra som i Östafrika till exempel. Och de här svårigheterna har gett upphov till många gräl, i en bransch som verkar full av stora egon. I Sydafrika finns det två forskare som är extra osams - sydafrikanen Ron Clarke och amerikanen Lee Berger, som enligt ryktena inte pratar med varandra längre trots att de båda är verksamma vid samma universitet i Johannesburg. Det sägs att det började när en eftertraktad chefspost gick till den yngre amerikanen Berger, och inte till den mer erfarne Clarke. När Clarke1995 gjorde sitt mest berömda fynd av ett nästan komplett Austraulopitecusskelett i en av grottorna höll han det länge hemligt för sin dåvarande chef - unge Berger. Och det är om bland annat det här skelettet som fick namnet Lillefot, de fortfarande bråkar. Clarke bedömde först att det var 3,3 miljoner år gammal. Men i höstas daterade Lee Berger om det, till bara runt 2 miljoner år gammalt. Men i dagens nummer av tidskriften Science slår Ron Clarke och hans kolleger tillbaka, med en dateringsmetod som baseras på radioaktiv nedbrytning, och nu tror de att Lillefot är ännu äldre - 4 miljoner år gammalt. Såna här metoder är relativt pålitliga, så vi får väl se om det här var sista ordet i följetongen om Lillefot och de andra.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".