Ont om boplatser för bin

Flera arter av vilda bin och andra insekter som tillhör gruppen gaddsteklar hotas av utrotning i Sverige och flera av arterna har minskat i Östergötland, det visar en stor inventering som länsstyrelsen gjort. Den främsta orsaken är att det fattas lämpliga platser att bygga bon och att de blommor där bina hittar sin föda blir allt ovanligare.

Det fattas boplatser för de vilda bina och andra insekter som tillhör gaddsteklarna. I och med ett mer rationaliserat jordbruk med färre djur på bete i skog och mark så har de mindre grus och sandtäkterna som skapas av djurens betande och trampande blivit allt färre.

Längre tillbaka så skapade bränder och andra väderförhållanden bra boplatser men eftersom vi människor har begränsat även den påverkan så finns det nu få platser för gaddsteklarna att bygga bo i.

Då de vilda bina tillsammans med tambin står för en stor del av pollineringen av både vilda och odlade växter så är situationen allvarlig, säger Tommy Karlsson.

– Det kan bli ekonomiska konsekvenser, att pollineringen inte sker i den omfattning som behövs.

Ett annat problem är bristen på ängsliknande mark där de blommor som bina lever av finns. Det kan förutom ängar även var vägrenar men då växtligheten där oftast klipps innan blommorna hinner slå ut så hinner inte insekterna ta del av maten, ett problem som länsstyrelsen nu försöker få bukt med.

– Vi har i år påbörjat ett samarbete med vägverket, där vi försöker komma fram till hur man bäst ska sköta vägar i olika områden.

Reporter

Pelle Zettersten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista