Demens vanligt även i tredje världen

Demenssjukdomar i tredje världen är mer utbredda än man hittills känt till. Det visar en global studie, där forskare har tagit hjälp av en ny mätmetod som tar hänsyn till förhållandena i fattiga länder.

Studien som undersökt förekomsten av demenssjukdomar i tredje världen kallas 10/66 och syftar på att bara 10 procent av all demensforskning satsas på de två tredjedelar av världens befolkning som bor i fattigare länder.

– Ett av de viktigaste resultaten med den här studien är att vi nu kan utvärdera patienter med både låg och hög utbildningsnivå, säger Ana Luisa Sosa, som är läkare vid neurologiska institutet i Mexico City och ansvarig för den mexikanska delen av studien.

Data till 10/66-studien har under flera år samlats in över hela jorden, i afrika, latinamerika, ryssland, mellan östern och asien. Nu publiceras resultaten i tidskriften The Lancet samtidigt som världens största alzheimerskonferens pågår i chicago i USA.

Västvärldens metoder för att mäta demens bygger till exemepl på att folk kan läsa och skriva och har en viss utbildningsnivå, men med den nya metod som nu tagits fram så läggs större vikt på intervjuer med anhöriga och på en helhetsbedömning av sjukdomsbilden. Då har forskarna kunnat visa att demenssjukdomar tycks vara mer utbredda i fattiga länder än man hittills trott och att det med andra ord alltså inte är fråga om någon sjukdom som bara finns i industriländer.

– Ett stort problem i många fattiga länder är att folk inte inser att alzheimer är en sjukdom utan de tror att det är en del av det naturliga åldrandet, säger Ana Luisa Sosa.

Reporter

Marcus Hansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista