Schizofreni spårat i genförändringar

Svenska forskare har hittat nya samband mellan schizofreni och vissa genetiska faktorer. Det är den största studien hittills i Sverige och resultaten tyder på att generna också kan vara relaterade till andra psykiska sjukdomar, som autism och manodepressivitet.

De nya genetiska fynden visar att särskilda förändringar i arvsmassan på framför allt kromosom ett och femton är mycket vanligare bland schizofrenipatienter än bland friska.

Studien publiceras i senaste numret av tidskriften Nature och resultaten var överraskade för forskarna.

Christina Hultman som är både forskare och psykolog på Karolinska institutet i Solna hoppas att resultaten kommer att visa på fler samband med andra neuropsykiatriska sjukdomar.

- Det är så att det vi hittat är en annan typ av genetiska förändningar än de vi ursprungligen letade efter och det kan vara så att de här förändringarna delas med andra psykiska sjukdomar, säger hon.

Forskningsprojektet på Karolinska Institutet i Solna har hållit på i två år och är en del av en internationell studie med elva forskargrupper i sju olika länder. I den svenska delen har hittills 1 000 svenskar från 10 olika landsting deltagit och det är alltså tack vare storleken på projektet som forskarna lyckats hitta de genetiska sambanden.

- Det unika med studien är att den är så stor att vi med större säkerhet kan säga att det finns såna här förändringar, säger Christina Hultman.

Lars Broström

lars.brostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista