Bli vältränad utan att röra på dig

Vältränad utan att röra ett finger? Det kan snart bli möjligt tack vare en ny amerikansk upptäckt. Forskare har fått lata möss att öka sin uthållighet helt utan att träna.

- Att kunna bygga muskelmassa för att bli starkare har man kunna göra länge med anabola steroider, men att kunna öka uthålligheten genom att påverka muskeln direkt har man inte gjort förut, säger Carl Johan Sundberg, forskare i Molekylär arbetsfysiologi på karolinska institutet.

Ämne lurar muskeln
Det är amerikanska forskare som har lyckats med att få möss som bara latat sig att bli vältränade med hjälp av en särskild sustans. Substansen gör så att musklerna omprogrammeras på samma sätt som när man har tränat långdistansträning. Ämnet lurar helt enkelt muskeln att tro att den har tränat.

Dopingtest finns redan
För dem som håller på med långdistansidrotter och som lockas att dopa sig med det här ämnet kommer inte undan, eftersom forskarna parallellt med musexperimenten har tagit fram ett dopningstest.

Studien är ett samarbete mellan Salk Institute och Howard Huges Medical Institute i La Jolla och publiceras i den vetenskapliga tidskriften Cell.

Lars Broström
lars.brostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista