Sociala tabun hinder mot hivprevention

Ett stort hinder när man ska stoppa spridningen av hiv och aids kan vara sociala tabun, alltså vad som accepterat eller inte i samhället. Så är det i Pakistan – svårt att nå fram till personer som löper extra stor risk att smittas. Det menar en grupp forskare på Aga Kahn-universitetet i Karachi, och det är en av frågorna som tas upp på den stora aidskonferensen i Mexiko som inleddes igår.

I Pakistan är hivsmitta 7 gånger vanligare bland män än bland kvinnor och enligt forskarna är antalet smittade bland homo- och bisexuella män oroväckande många.

Att homosexualitet är olagligt och oacceptabelt i Pakistan gör det mycket svårt att nå fram till de grupper som är mest i riskzonen. bland annat manliga sexarbetare och transexuella. Traditionen att äldre män har sex med pojkar finns också kvar i delar av landet och bidrar till smittspridningen

Många i riskgruppen har dålig kunskap om hur hiv smittar och eftersom allt sex utom det inom äktenskapet är förbjudet enligt islam så är det också svårt att uppmana människor att använda kondom - det blir som att förespråka utomäktenskapligt sex.

Anna Thorson som leder en forskargrupp om hiv och aids på Karolinska Institutet säger att det finns fler faktorer än religion som spelar in. Fattigdom till exempel, och att religion i bland till och med kan hjälpa till att minska smittspridningen. Det viktiga är att förstå de specifika omständigheterna i varje drabbat område:
– Jag tror att det är väldigt svårt att komma med några generella lösningar. I varje situation måste man försöka förstå vad det är som driver epidemin i just det här landet, i just det här området eller rent av i just den här gruppen, säger hon.

Helena Sannemalm
helena.sannemalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista