Simhoppsolyckor kartlagda

Kanske kommer några ihåg när flerfaldige olympiamästaren i simhopp Greg Louganis slog huvudet blodigt i svikten under OS i Seoul för 20 år sedan.  Eller när Chelsea Davis råkade ut för samma sak i simhoppsVM 2005.

Men det är inte olyckorna på elitnivå och från höga höjder som är vanligast, visar en studie där amerikanska forskare gått igenom olyckor vid simhopp och dykning. 80 procent av olyckorna sker vid hopp från 1 meter eller lägre, oftast bland barn mellan 10 och 14 år. I USA behandlas varje år 6 500 barn på akuten för den här sortens olyckor. Bakåtvolter från trampolin bland dem som aldrig har tagit simhoppslektioner är ett exempel på ett av de vanligare olyckshoppen, med huvud- eller nackskador som följd.

I Sverige finns ingen motsvarande statistik, men enligt Ulrika Knape-Lindberg, tränare och förbundskapten för landslaget i simhopp är det väldigt ovanligt med olyckor bland dem som tränar och tävlar. Och de få olyckor som sker bland vanliga badare handlar ofta om att de ger sig på hopp de inte har tillräcklig kunskap om...
– Ja, det är då man kan slå i svikten, säger hon.
För att få färre olyckor borde fler börja med simhopp, säger hon lite skämtsamt, men tillägger att det är viktigt också att göra hopptorn och sviktar med underlag där man inte kan halka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista