Energimyndigheten vill satsa på förgasning

Att ersätta bensin och diesel med bränslen som görs av förnybara råvaror, det är en utmaning som tas allt mer på allvar. När som helst väntas besked från Energimyndigheten om en nyckelteknik i de här sammanhangen, förgasning.
Genom att förgasa ett bränsle kan man göra nästan vilket drivmedel som helst. Som råvara kan man också använda nästan vilket bränsle som helst. - Vi har kört olivkärnor, halm, lucern, snabbväxande skog, ved och kol, ja vi har väl nästan kört allt, säger Krister Sjöström, professor och förgasningsforskare vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Han väntar just nu på besked från Energimyndigheten om anslag till sin forskning inom ramen för den syntesgas-satsning som myndigheten aviserat. Det som händer när Krister Sjöström kör ett bränsle genom sin förgasare är hälften av det som händer i en vanlig brasa. Värmen i en glödande bädd pressar ut gaser ur träbränslet. I en vanlig brasa brinner gaserna genast upp, det är lågor av brinnande gaser som man ser i öppna spisen, men i förgasaren förs de vidare och tas tillvara. En blandning av flera gaser görs om, reformeras, till de två gaserna koloxid och vätgas. Den enkla gasblandningen kallas syntesgas, och av den kan man sen göra nästan vilket bränsle som helst som man kan köra bilar och bussar på. Exempelvis metanol, vätgas, eller en sorts dieselbränsle som heter Fischer-tropsch, eller dimetyleter som kan komma att ersätta diesel i framtiden. Beroende på vilken process man låter syntesgasen genomgå kan man variera produkten efter behov. - Man behöver en förgasare och ett reformeringssteg sen kan man göra vad som helst, säger Krister Sjöström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".