Skärpt märkning av kemiska produkter

För många vanliga kemiska produkter, som exempelvis tvättmedel och målarfärg, saknas krav på märkning av allergiframkallande ämnen. En expertgrupp inom EU har nu lagt fram ett förslag på hur man skulle kunna skärpa märkningen i framtiden.
- Vi vill att man i klartext ska kunna läsa om det finns allergener i produkterna. Det är rimligt att de som är allergiska ska kunna undvika sådana produkter, säger Calola Lidén, expert på yrkeshudsjukdomar vid Stockholms läns landsting och med i den expertgrupp inom EU som lagt fram förslaget. När det gäller exempelvis kosmetiska preparat så finns det lag på att alla ingredienser måste redovisas på förpackningen, men när det gäller många andra vanliga kemiska produkter som exempelvis tvättmedel och målarfärg, så finns inga sådana regler. Med det nya förlaget skulle producenterna tvingas redovisa innehållet bättre. Men inte alla ingredienser som på kosmetikaförpackningar, och inte heller alla de 3700 allergiframkallande ämnen man känner till, utan till en början bara de 350 som klassats som allergen av EU. - Skärpta krav på märkning är en komplicerad procedur, men det här kan vara första steget på vägen, säger hon. När och om den nya märkningen dyker upp på målarburkar och skokrämstuber är nu upp till EU-komissionen, som ska ta ställning till förslaget. Carola Lidén tror att det kommer dröja några år, om inte producenterna själva snabbar på processen. - De kan redan idag skriva ut namnen på kända och viktiga allergiframkallande ämnen, även om det inte finns några krav, säger Carola Lidén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".