Miljoner år gammal frystorkad mossa hittad

Världens äldsta frystorkade mossa har hittats på Antarktis. Den har bevarats i 14 miljoner år under snö och is och enligt Lars Hedenäs på Naturhistoriska Riksmuseet är mossan också mycket lik en sorts krokmossa som nu är utbredd i stora delar av världen.

- Ja det säger oss två saker; att de mossor vi har i dag är mycket gamla och att klimatet varit likadant då som nu innan isen kom och täckte över alltihopa, säger Lars Hedenäs, docent i systematisk botanik på Naturhistoriska Riksmuseet.


Den här urtida krokmossesläktingen frös ner tillsammans med annat biologiskt material bland annat insekter och alger, för drygt 14 miljoner år sen, och vittnar om att klimatet på Antarktis var som det är på tundran nu.

Nästan som färsk mossa
Jämfört med förstenade fossil är kanske 14 miljoner år inte så gammalt, men enligt Lars Hedenäs på Naturhistoriska Riksmuseet, som är en av dem som tittat närmare på de frystorkade mossorna, är det nåt helt annat.

- Det är inte förstenat material, utan det känns som man tittar på något som är från en torvmosse. En ganska fantastisk känsla faktiskt, säger Lars Hedenäs.

Nu när forskarna kommit så här långt och kunnat säga att det var ett tundraliknande klimat på antarktis så ska de nu gå vidare med genetiska undersökningar på den bevarade arvsmassan.

Lars Broström
lars.brostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista