Konstgjort blod testas på patienter

Svenska forskare håller just nu på att testa konstgjort blod på patienter. Det konstgjorda blodet passar alla blodgrupper och kan transportera syre till kroppens vävnader precis som riktigt blod.
Det blir ofta brist på donerat blod inom vården, inte minst vid storhelger med många trafikolyckor. På många andra håll i världen finns det problem med att donerat blod kan vara smittat, till exempel av HIV. Konstgjort blod skulle kunna hjälpa till att lösa sådana här problem, och ett tiotal företag världen över tävlar om att ta fram bra konstgjort blod. Men de varianter som hittills finns har biverkningar, bland annat förhöjt blodtryck och retning av blodkärlens insidor. Det konstgjorda blod som nu testas vid Karolinska sjukhuset i Solna saknar sådana biverkningar, enligt professor Bengt Fagrell där. Dessutom är det fritt från virus och smittor och kan användas oberoende av blodgrupp. Det konstgjorda blodet kan transportera syre till kroppens vävnader tack vare att man utvunnit den syretransporterande molekylen, hemoglobin, ur donerat blod som passerat sista användningsdatum och som annars skulle behöva kasseras. - På sikt är målet att framställa frystorkat konstgjort blod som kan förvaras i princip hur länge som helst som ett pulver, som sen späds ut med vatten eller annnan lämplig vätska, säger laborator Tomas Kjellström vid Totalförsvarets forskningsinstitut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".