Kan tarmkrångel ge allergier?

Allergier bland barn blir allt vanligare hävdar många forskare. Göteborgs universitet leder nu ett EU-projekt där man undersöker om ökningen kan ha att göra med förändringar i barnens tarmbakterieflora.
Det forskarna i Göteborg hittills kommit fram till är att tarmfloran hos dagens spädbarn har förändrats. Hos många av de barn som undersökts har man hittat flera typer av bakterier som vanligtvis inte hör hemma i tarmen, till exempel hudbakterier och stafylokocker. - Förklaringen till det här kan vara att det samtidigt, hos de här barnen, saknas andra bakterier som normalt skulle konkurerat ut de främmande bakterierna, säger immunologen Agnes Wold, en av forskarna bakom studien. Bland annat visar preliminära resultat att laktobaciller, som i flera tidigare studier har kopplats ihop med god hälsa och minskad risk för allergier, fanns i tarmen hos de flesta spädbarnen, men bara hos vart femte större barn i undersökningen. Det här är en sorts bakterie som i tidigare studier kopplats ihop med god hälsa och minskad risk för just allergier, berättar Agnes Wold, så kanske kan bakterieförändringarna i sin tur bero på att barnens matvanor förändrats. Just nu håller forskarna på att analysera de uppföljningsstudier man gjort när barnen var ett, ett och ett halvt, och tre år gamla. Först när det är klart hoppas man kunna se vilka barn som i slutändan utvecklat allergier, och om det verkligen finns någon koppling till förändringar i tarmfloran. Enligt forskarnas hypotes skulle förändringarna i tarmfloran göra att kroppens immunförsvar stimuleras för lite eller på fel sätt. Vilket i sin tur skulle kunna göra barnen mer allergiska. Nu har forskarna i Göteborg lämnat in en EU-ansökan på 170 miljoner kronor, och om allt går vägen hoppas man kunna utvidga projektet till ett tiotal länder i både Europa, Afrika och Latinamerika.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".