Donerad. Inte såld. (Foto: Scanpix)

Deklaration ska hejda organhandel

Transplantationsexperter från hela världen har skrivit en på deklaration för att sätta fokus på det växande problemet med organhandel.

Bristen på organ för donation gör att fattiga människor runt om i världen lätt utnyttjas i organhandel. Ett annat problem är den så kallade transplantationsturismen där personer från rika länder genomgår transplantationer i fattiga länder. Eftersom de kan betala stora pengar går de före lokalbefolkningen i kön.

Istanbuldeklarationen

Istanbuldeklarationen kom till efter ett stort möte i just istanbul, där experter från hela världen samlades i våras. En viktig punkt är att man tar ställning emot betalning för organ.

- Annars blir de fattiga i världen en organpool för de rika. Det är ju inte rika människor som säljer sina organ, säger Annika Tibell vid Karolinska Sjukhuset i Huddinge.

Hon är ordförande för The transplantational societys etikkommitte och en av dem som undertecknat deklarationen.

Få bort mellanhänder

Andra åtgärder som behövs är få bort mellanhänder, att se till att sjukhus inte kan tjäna så stora pengar på att ta emot utländska patienter. Vissa länder behöver också ordentlig lagstiftning om transplantationer och donation. I länder som Sverige behöver man minska bristen på organ för att undvika transplantationsturism – nåt som än så länge är väldigt ovanligt bland svenskar.

Helena Sannemalm
helena.sannemalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista