Försämrad ranking oroar universitet

Svenska universitet placeringar i en av de främsta rankningslistorna över topp-100 universitet i världen. Både Karolinska institutet och Uppsala universitet har tappat tolv placeringar på sex år, och Karolinska institutets rektor Harriet Wallberg-Henriksson är oroad över utvecklingen.

– Det är bekymmersamt att vi har den här trenden, att de svenska universiteten tappar jämfört med resten av världen. Vi har inte satsat lika mycket som resten av världen, vi har spritt ut våra resurser lite för mycket, säger Harriet Wallberg-Henriksson.

Danmark klättrar

Karolinska institutets rektor tycker det behövs statliga elitsatsningar framöver. Hon jämför med Danmark där Köpenhamns universitet som klättrat tjugo placeringar på samma lista och där även Aarhus universitet nu kvalar in bland de 100 bästa i världen.

Karolinska institutet hamnar i år på femtioförsta plats på Shanghai Jiao Tongs universitetets rankningslista, som är en av världens mest prestigefyllda. Och att man tappat tolv placeringar på sex år spelar roll för många utländska toppstudenter och forskare, enligt rektor Harriet Wallberg-Henriksson.

Nobelpris

Uppsalas prorektor, Kerstin Sahlin, hon förklarar sitt universitets tapp med 12 placeringar, att den här rankningslistan väger in när man senast hade en nobelpristagare, och att det var i början av 80-talet för både Uppsala och Karolinska. Men hon håller med om att de behövs mer elitsatsningar i Sverige framöver:

– Om man nu vill vara med i världseliten måste man ju satsa på det som är elit, säger hon.

Och båda rektorerna lovar att klättra på rankningslistan framöver.

– Ge oss en fyraårsperiod så hoppas vi att vi har återtagit den där 39-platsen, säger Harriet Wallberg-Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista