Mjältbrandsbakterien kartlagd

Nu är hela arvsmassan kartlagd för en på senare tid mycket uppmärksammad bakterie, mjältbrandsbakterien bacillus Antracis. Nu hoppas man att detta ska kunna vara till nytta när man försöker hitta skydd mot bakterien.
Mjältbrandsbakterien blev extra fruktad efter 11 september och de brev med mjältbrandssporer som orsakade fem dödsfall i USA. Nu är alltså bakteriens arvsmassa kartlagd, men forskarna har också kartlagt en mycket nära men ofarligare släkting. Sedan har forskarna jämfört de båda bakterierna, för att se vad som gör mjältbrandsbakterien så aggressiv. Dels har man hittat gener unika för mjältbrandsbakterien, gener som styr giftproduktion och motståndskraft mot läkemedel. Dels har man sett en förmåga att skruva upp volymen på vissa mer vanliga gener så att effekten av dem blir värre hos just mjältbrandsbakterien. Allt det här hoppas man ska kunna vara till nytta när man försöker hitta skydd mot den bakterie som använts i biologiska vapen sedan 30-talet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".