Allergiförebyggande råd saknar vetenskaplig grund

Antalet allergiker har ökat, och antalet råd har varit många om hur man skydda sig från att bli allergisk. Men inga av råden håller vetenskapligt, menar en av världens ledande forskare på området, epidemiologen David Strachan, i veckan på besök i Sverige.
- Jag skulle säga att råden är vilseledande, man vet fortfarande inte varför vissa drabbas av allergi och andra inte, säger David Strachan, epidemiolog vid Saint George´s Hospital i London. Det var David Strachan som lanserade den så kallade hygienhypotesen för fjorton år sen, som har präglat en stor del av allergiforskningen sedan dess. Allergier är vanligast i västvärlden, och tanken är att vår livsstil är förklaringen till det ökade antalet allergiker. Vi bor bra, duschar ofta, äter mat med konserveringsmedel och föds till en steril miljö redan på BB, Det här gör att vi inte får de bakterier som har till uppgift att lära kroppens immunsystem att skilja på farliga och ofarliga ämnen i vår omgivning. Men trots att det pratats mycket om hygienhypotesen så är det fortfarande bara just en hypotes. Det återstår att bevisa vilka bakterier som skyddar och hur det går till. Kanske fångas dom upp via saliven, eller i näsan, eller i tarmarna. Innan det är klarlagt kan man inte ge allergiråd i förebyggande syfte, tycker David Strachan. En annan intressant fråga är om antalet allergiker fortsätter att öka som det gjort hittills. David Strachan har sett en första antydan till ett trendbrott. Det handlar om allergisk astma. I en hittills opublicerad studie baserad på sjukhusstatistik planar kurvan ut och faller. - Men det behövs mer data för att man helt säkert kan slå fast att det rör sig om ett trendbrott för allergisk astma, säger David Strachan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".