Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svarta lådor snart i fartyg

Svarta lådor som registrerar information om förhållandena före och under en olycka, är en självklarhet inom flyget. Nu skall också fartyg få svarta lådor. FN:s sjösäkerhetsorgan IMO har bestämt att från och med 1 januari 2004 skall alla passagerarfartyg som går på internationellt vatten ha den här utrustningen.
Per-Erik Larsson på Kongsberg Maritime Ship Systems i Göteborg, är en av dem som nu har bråda dagar för att hinna installera svarta lådor inför Sjöfartsverkets inspektioner som pågår under året. - Den svart lådan består av två delar. En som står på fartygets brygga och som samlar in ett antal signaler som den sedan skickar iväg till en riktig svart låda, säger han. Den lådan, som sitter höst uppe på toppdäck är i och för sig inte alls svart utan orange. I en hårddisk i den lådan ska data lagras om bland annat fartygets position, kurs och hastighet. Även roderutslag, eventuella larm, vilka portar och dörrar som är öppna all radiotrafik och allt som sagts på bryggan de senaste tolv timmarna ska lagras. Själva lådan ska tåla 1 100 grader under en timma och klara 6 000 meters djup utan att hårddisken skadas. Men den största tekniska utmaningen verkar vara att få fartygens alla olika signalsystem, av varierande ålder och modell, att fungera i ett och samma datasystem. Det innebär att den nya utrustningen måste skräddarsys till varje fartyg. På Sjöfartsinspektionen tror man inte att alla svenska fartyg hinner bli klara enligt IMO:s tidsplan, många har begärt dispens för att hinna anpassa systemen ordentligt. - Jag tror att 90 procent är klara här i Sverige idag ,säger Mats Wennerström, fartygsinspektör vid Sjöfartsinspektionen i Malmö.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".