Fotoner förbryllar forskarna

Inget kan färdas fortare än ljuset, men märkliga effekter av kvantmekaniken kan tyckas gå på tvärs med den sanningen. Nyligen har experiment gjorts i Schweiz som än en gång visar att vår vanliga bild av verkligheten inte stämmer överens med kvantmekanikens.

Det låter som en kärlekssaga. Man tar två ljuspartiklar som hör ihop, fotoner, som är vad kvantfysikerna kallar sammanflätade. Man skiljer dem åt, skickar iväg dem åt olika håll och noterar sedan att den ena fotonen, kilometervis bort, vet vad den andra är med om.

Kände av vad som hände den andra
Det här är vad var forskarna i Geneve gjorde. En foton skickades genom en fiberoptisk kabel till byn Satigny, den andra till byn Jussy, 18 kilometer därifrån. När var och en av dem studerades med avseende på hur egenskaper hos dem varierade, så blev det tydligt att den ena fotonen visste vad den andra blev utsatt för omedelbart.

Kvantmekaniken förbryllar
Skulle informationen färdats mellan dem skulle den ha gått minst 100 000 gånger snabbare än ljuset men det vet vi är omöjligt. Något förslag till hur vi ska få ihop det här med vår vanliga verklighetsbild har inte forskarna. Kanske ska vi inte få ihop det. Kanske har vi bara att köpa att kvantmekaniken får så här konstiga effekter.

Forskningen finns publicerad i Nature vol 454, 14 augusti 2008, s 861-864. Det finns också en kommenterande artikel i samma nummer av tidskriften: News & Views s 831-832.

Camilla Widebeck
camilla.widebeck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista