Ett modernt och individuellt inrett hem?

Heminredning viktigt för att markera status

I spåren av alla fixarprogram och livsstilsmagasin har heminredning blivit ett sätt att markera status. I flera olika länder verkar det enkla, moderna och individualistiska hemmet vara mest populärt hos medelklassen.

Ekonomen Sofia Ulver-Sneistrup vid Lunds universitet undersökt närmare i en ny doktorsavhandling. Hon har djupintervjuat ett 30-tal urbana medelklassfamiljer i Turkiet, USA och Sverige, som alla vill visa upp det enkla, moderna och individualistiskt inredda hemmet.

- Det absolut finaste som hela tiden lyftes fram, både av turkarna, amerikanerna och svenskarna, det var enkelhet. Att det inte är för mycket ornamentering och utsmyckningar. Skräckexemplet är en mintgrön lädersoffa med ljusblå stearinljus hos en tantig tjej i förorten. Det är det lägsta av all låg smak, berättar Sofia Ulver-Sneistrup.

Viktigt att visa god smak
De intervjuade medelklassakademikerna ville inte skylta med att de har pengar, men däremot att de har god smak och inte tillhör arbetarklassen. För amerikanerna och svenskarna var det också viktigt att ta avstånd från masskonsumtion, ingen får tro att man kopierat sitt hem efter en Ikea-katalog. Det var däremot högsta mode för de unga medelklassturkarna som Sofia Ulver-Sneistrup träffade.

För dem handlade revolten istället om att göra upp med äldre släktingars makt och kasta den gamla traditionella turkiska inredningsstilen överbord. Där vardagsrummet är möblerat med mörka tunga snirkliga möbler, tjocka mattor, silver i vitrinskåpet och matchande soffor.

Tog avstånd från smaklösa vänner
Att hemmet är rätt inrett är en viktig statusmarkör och vänner som inte håller stilen tog både svenskar, amerikaner och turkar gärna avstånd ifrån:

- Även om man nu tyckte om personen och kanske också umgicks, så var man nogrann med att säga att detta var ju någon jag träffade när jag var liten, när jag inte valde vänner på det sättet som jag väljer vänner idag. Vi ses inte så mycket mer, de är väldigt olika från oss.

Johan Bergendorff
johan.bergendorff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista