Vetandets värld 2003-05-05

När samerna skulle rädda Alaska från hungersnöd

I februari 1898 seglade båten Manitoba ut från nordligaste Norge. Ombord fanns 113 personer, varav 78 samer, samt 500 renar med avsågade horn. Renarna stod uppe på däck under hela seglatsen, i storm och iskyla.
Målet för expeditionen var Alaska, där sommaren varit torr och vintern var hård. Hungersnöd hotade bland guldgrävarna. Det var då som de amerikanska myndigheterna riktade blickarna mot Skandinavien: Varför inte pröva med renskötsel i Alaska? Det skulle kunna vara ett sätt att komma till rätta med den hotande hungersnöden. Idén blev verklighet. Renskötande samer och deras renar ''importerades'' från Nordnorge och skapade därmed grunden till dagens renskötsel i Alaska. I dagens program möter vi ättlingarna till de första samiska emigranterna. Många av dem har inte förrän nyligen fått reda på att de har ett samiskt påbrå. - Farmor berättade aldrig att hon var same, bara att hon var norsk, säger Judy Daley, barnbarn till Merit Balto, som var en liten flicka på åtta år när hon lämnade sin hemby i Nordnorge för att aldrig komma tillbaka. - Många passade på att slänga av sig sin samiska identitet, när de emigrerade, berättar doktoranden Sofie Persson från Umeå universitet, som genomför en intervjuserie med dagens ättlingar till samer i USA. Det var ett sätt att slippa från det förtryck de upplevt hemma. Redaktör Agneta Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".