Arsenik i vattnet kan ge diabetes

Ny forskning visar att även låga halter av arsenik i dricksvatten kan orsaka diabetes typ-2, den form man ofta får sent i livet. Kanske är gränsvärdet för arsenik i dricksvatten satt för högt.

För mycket arsenik i dricksvattnet kan ge allvarliga hälsoproblem, bland annat typ 2-diabetes, det har forskning visat tidigare. En ny amerikansk studie visar nu att även lägre halter arsenik kan orsaka just diabetes.

Arsenik i urinen

Det är urinprover från 788 vuxna amerikaner som visat att även lägre halter av arsenik verkar öka risken för att få typ två diabetes. Forskarna studerade just halterna av den farliga formen av arsenik som man får i sig via dricksvatten. De personer i studien som hade typ-2 diabetes uppvisade betydligt högre halter av arsenik i sin urin.

Visserligen hade det varit bra om man också hade kunnat ta prover på det vatten människorna druckit, men Kåre Eriksson, docent i experimentell yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet, tycker ändå är resultatet mycket intressant.

Gränsvärde 

Gränsvärdet som satts upp av WHO och som gäller bland annat i Sverige är 10 mikrogram / liter vatten. Den här studien tyder på att det kan vara för högt:

– Det finns en diskussion om gränsvärdet. Det är satt utifrån risken för cancer, men inte tagit hänsyn till typ 2-diabetes. Det här tyder på att det ligger någonting i värdet är satt för högt, säger Kåre Eriksson.

Även i Sverige visar mätningar från SGU- statens geologiska undersökning- på problem med arsenikhalter över det nuvarande gränsvärdet på flera håll, bland annat i norra Sverige.

Vill göra studie här

– Vi har problem här i Västerbotten med relativt höga halter arsenik i vatten från egen brunn. Det vore mycket intressant att göra en liknande studie här i Sverige, säger Kåre Eriksson.

Den nu aktuella studien publiceras i det amerikanska läkaresällskapets tidskrift JAMA idag den 20 augusti.

Helena Sannemalm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista