Himalaya förlorar gradvis sina glaciärer. (Foto: Scanpix)

Himalayas glaciärvatten kan dränka byar

Himalayas glaciärer smälter. Det innebär risk för först översvämningar, och på sikt torka för bergsbefolkningarna. Det är ett av ämnena på årets Världsvattenvecka som just nu samlar 2500 vattenexperter från hela världen i Stockholm.

Vetenskapsradion har träffat Samjwal Ratna Bajracharia i Nepal, en av de forskare som via studier av satellitbilder konstaterar att glaciärerna i Himalaya krymper upp till 60-70 meter per år.

Världens vattentorn

Himalaya är den största samlingen snö och is utanför polarområdena. Det kallas för Världens vattentorn och är en viktig källa för nio av Asiens största floder. Om avsmältningen här fortsätter kommer bara de riktigt höga höjderna vara snötäckta i framtiden.

En långtidsstudie från den kinesiska vetenskapsakademin visar att Kinas glaciärer minskat med fem procent de senaste 24 åren. De förutspår ett Kina utan glaciärer inom 100 år.

Störtfloder

På lång sikt innebär det vattenbrist för en tredjedel av världens befolkning. På kort ökar riskerna för störtfloder. Vid många glaciärer bildas sjöar mellan glaciärfronten och den moränvall den lämnar efter sig.

En av de snabbast växande är Imjasjön. Satellitbilder från 1962 visar fyra små dammar – men nu är det en sammanhängande sjö som vuxit till med 74 meter om året.

Byar kan dränkas

– På det djupaste stället är den 90 meter, konstaterar Samjwal Ratna Bajracharia.

Skulle moränvallen brista dränks ett stort antal byar nedströms.

– I Nepal räknar vi cirka 20 sjöar som skulle kunna spränga sina fördämningar, säger Mats Eriksson, som arbetar för en samarbetsorganisation för bergsfrågor, ICIMOD i Kathmandu i Nepal.

Klimatförändringarnas påverkan av Himalayas glaciärer är ämnet för Vetandets Värld onsdag 20 augusti kl 12.10 i P1.

Lena Näslund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista