Extrem stress under graviditeten ökar risken för schizofreni

Om gravida kvinnor utsätts för extrem psykisk stress kan det öka risken för att deras barn senare i livet drabbas av schizofreni. Flera studier som gjorts under de senaste åren pekar på att det kan finnas ett sådant samband. Nu senast en amerikansk studie av kvinnor som var gravida under Sexdagarskriget 1967.

– Jag tycker att det är en viktig ny pusselbit i studierna om stress under graviditet påverkar risken att barnet i framtiden får schizofrenisjukdom, säger Christina Dalman, forskare vid institutionen för Folkhälsovetenskap på Karolinska institutet.

Det finns många teorier kring vad som orsakar schizofreni. Till viss del verkar det finnas ärftliga faktorer och till viss del påverkar vad man är med om i livet.

Under senare år har flera studier undersökt om extrem psykisk stress hos mamman kan öka risken för barnet att drabbas av sjukdomen. Både kollektiv stress som vid krig eller katastrofer och individuell stress som då en närstående dör.

Den nya studien från New York University har fokuserat på personer födda i Jerusalem vars mammor var gravida under sexdagarskriget 1967 och resultatet pekar mot att risken för schizofreni ökade då mamman var gravid i andra månaden.

De studier som gjorts hittills är relativt små och därför lite osäkra var för sig men trenden är ändå intressant enligt Christina Dalman.

– Det pekar på att det finns något, speciellt under de första tre graviditetsmånaderna, som påverkar barnet, säger hon.  

Varför stress verkar påverka mest i början av graviditeten vet forskarna inte.

Det man ska komma ihåg är att även om stress verkar öka risken för schizofreni så är det fortfarande mycket få barn som drabbas. Och det handlar alltså inte om vardagsstress

– Det är inte så att alla människor ska vara livrädda för att stressa omkring till affären och jobbet, det är inte sådan stress det handlar om. Den här forskningen är gjord på mycket, mycket allvarlig stress, säger Christina Dalman.

Studien publiceras i tidskriften BMC Psychiatry.

Helena Sannemalm

helena.sannemalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista