Mindre risk att drabbas av stroke

Risken för att drabbas av stroke har minskat bland svenskar, enligt en ny studie gjord i de två nordligaste länen. Det gäller inte minst diabetiker som oftare drabbas av stroke än andra.

Att allt fler som drabbas av stroke överlever är känt sedan tidigare, men den nya studien visar på att också antalet fall av stroke minskar. Tidigare har strokefallen legat på ungefär samma nivå år från år.

Positivt även för diabetiker
Den positiva trenden gäller inte minst för personer med diabetes, som löper 5 till 8 gånger högre risk att drabbas av stroke än andra. Till exempel har antalet strokefall bland kvinnor med diabetes minskat med 30 procent från 1985 till 2003.

Främst två orsaker
Forskarna har använt den så kallade Monica-undersökningen som omfattar personer i norra Sverige mellan 35-74 år och de ser främst två förklaringar till den positiva utvecklingen och det är bättre behandling mot högt blodtryck och minskad rökning.

Sämre bland kvinnor utan diabetes
Undantaget i studien var kvinnor utan diabetes som drabbades av stroke för första gången, den gruppen minskade inte alls:

- Det tror vi beror på att rökningen minskar mycket långsammare i den gruppen och att rökning är vanligare där än bland män, säger Mats Eliasson, överläkare i Luleå och en av forskarna bakom studien.

Troligen större minskning bland äldre
Studien omfattar inte personer över 75 år, där risken för stroke är högre än bland yngre, men enligt Mats Eliasson är den positiva trenden troligen ännu starkare där eftersom andra studier visat att blodtryckssänkande behandling ger mycket positiva effekter på hälsan hos äldre.

Per Hylén
per.hylén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista