Fler restriktioner väntar ålfisket

Trots att antalet vuxna ålar i svenska vatten ökat markant sen förbudet mot fritidsfiske på ål infördes så kommer ålfisket troligen begränsas ytterligare. Enligt Fiskeriverket behövs det fortfarande fler ålar som kan föröka sig.

- För att det ska bli ålyngel så måste det finnas föräldrar och enkelt sagt handlar det nu det är att få så många föräldrar som möjligt att överleva och vandra ut och leka och skapa nya ålar, säger Håkan Westerberg på Fiskeriverket.

Minskat fiske efter ändring
Sedan reglerna om ålfiske gjordes om, för dryg ett år sedan, och det sedan dess bara är de som har just ålfiske som livnäring som får fortsätta, har fisket minskat med 30%. Det har gjort att de vuxna, så kallade blankålarna har blivit fler och många fiskare upplever det som att det aldrig varit så mycket ål som nu. En av dem är Sune Nilsson i Valdemarsvik.

- Man behöver ha mindre redskap idag för att få lika mycket ål som man fick för tio  år sedan, säger han.

Fler ålar måste föröka sig
Men eftersom ålynglena som når Europa minskat med hela 99 % sedan åttiotalet så måste fler vuxna ålar få chansen att simma tillbaka till Sargassohavet och föröka sig. Håkan Westerberg säger att ålfisket därför måste minska ytterliggare. Hur är det skall gå till är dock inte klart utan skall presenteras i det förslag på förvaltningsplan som skall vara klart i september.

- En väldigt rimlig sak är att det inte kommer att lämnas några nya tillstånd utan det man kommer att ha en viss naturlig avgång i systemet, säger Håkan Westerberg.

Andra begränsningar aktuella
En annan åtgärd kan bli att begränsa hur mycket varje fiskare får ta upp, eller hur stora ålarna får vara. Fiskaren Sune Nilsson tror trots goda fångster att det snart är slut med ålfiskandet för hans del.

- Jag tror att det kan bli stopp inom en väldigt snar framtid, säger han.

Pelle Zettersten
SR Östergötland
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista