Allt fler spädbarn får sned skalle

Rådet att låta spädbarn sova på rygg för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd har lett till att många bebisar jämt har ryggläge och utvecklat sneda skallar. Det visar en ny doktorsavhandling från Göteborgs universitet.  

I en ny doktorsavhandling vid Göteborgs universitet fann sjukgymnasten Anna Öhman att det skett en dramatisk ökning av sneda huvuden på senare år. 40 procent av de undersökta friska 2-månadersbebisarna hade platt huvud.

- Många är platta på ena sidan bakhuvdet och då kan det också bukta fram lite i pannan. Och en del är platta mitt bak, det är också väldigt vanligt. Det är många föräldrar som ringer och är oroliga och vi hade inte de här patienterna förut, säger hon.

Fler studier med samma resultat
Anna Öhman har gjort en realtivt liten studie med 122 undersökta spädbarn mellan två månader och ett och ett halvt år. Men hennes forskning får stöd av betydligt större amerikanska och holländska undersökningar som bekräftar att det verkar finnas ett samband mellan kampanjen på nittiotalet om att barn ska sova på rygg och ökat antal platta skallar som följd eftersom många nyblivna föräldrar låter barnen ligga jämt på rygg också när de är vakna. Att många bebisar tillbringar mycket tid i flyttbara bilbarnstolar med hårda nackstöd kan också spela in.

Nya råd i USA
Amerikanska sjukgymnastförbundet gick häromveckan ut med nya råd till föräldrar att lägga sina spädbarn på mage varje gång de vaknar, ätit eller bytt blöja. Bebisar som bara ligger på rygg när de är vakna får dessutom en försenad rörelseutveckling med sämre huvudkontroll och ökad risk för sned nacke.

Barn som fortsätter att bara ligga på nacke eller ena sidan under första levnadsåret riskerar att få ett snett ansikte när de blir större, men Anna Öhmans undersökning visade att samtliga friska barn i hennes kontrollgrupp, snabbt blev av med sina sneda skallar när föräldrarna började låta dem leka på mage.

- Så det bästa rådet är egentligen att redan när dom är nyfödda låta dem ligga så mycket som möjligt på mage när de är nyfödda, säger Anna Öhman.

Johan Bergendorff
johan.bergendorff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista