Genen bakom Neuroblastom upptäckt

Amerikanska forskare har kartlagt den gen som orsakar den ärftliga formen av Neuroblastom, en vanlig barncancer med hög dödlighet. Det här kan på sikt leda till nya mediciner säger Per Kogner som är professor i barnonkologi på Karolinska Institutet, i en kommentar till det nya fyndet.

– Vi har fått större biologisk förståelse och ökar chanserna till att komma på nya behandlingsformer. Dessutom kan vi se hur stor den ärftliga risken är, säger Per Kogner.

Vanligaste barncancern
Neuroblastom är den vanligaste cancerformen bland spädbarn. I sverige insjuknar ett 20-tal barn varje år och det är också den dödligaste, den barncancer som är svårast att bota. Cancern angriper nervsystemet ute i kroppen och tumörerna utvecklas framför allt i bukhålan.
De nya forskningsresultaten, som publiceras i senaste numret av Nature nätupplaga, visar att en särskild genetisk mutation av en receptor kan vara orsaken till cancern.

Finns redan medel att bromsa genen
Per Kogner som är barnläkare och forskar på barncancer har gjort liknande studier i Sverige som bekräftar de amerikanska resultaten. Att den så kallade ALK-receptorn ligger bakom sjukdomen.
Att det är just ALK-receptorn som misstänks orsaka neuroblastom är en glad nyhet för forskarna eftersom den tidigare har satts i samband med andra cancerformer och därför redan börjat kartläggas.
– Det finns redan specifika ALK-inhibitorer tillgängliga. Inte på marknaden som läkemedel men för forskningsändamål, säger Per Kogner.

Lars Broström
lars.brostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista