Rekordmånga fjällrävsvalpar födda

Projektet att rädda den utrotningshotade svenska fjällräven verkar ha gett resultat. Det har fötts rekordmånga fjällrävsvalpar i år berättar professor Anders Angerbjörn, vid Stockholms Universitet.

– I Helags så tycks det vara 14 kullar och hittills så är det räknat till 97 valpar så det är ju ett fantastiskt resultat. Det är helt klart rekord därnere.

Nära utrotning för 25 år sen
Förra året föddes det totalt 150 valpar i Sverige, det bästa resultatet på länge. När fjällrävsprojektet startade för 25 år sen stod fjällräven på gränsen till utrotning. Det var ont om fjällämmel och det fanns högst 40 vuxna rävar kvar. Förra året var lämlarna på uppgång och fjällforskarna såg fram emot ett toppår, men i snösmältningen kraschade de.

Rödräven ett hot
Trots det har projektet märkt nästan dubbelt så många valpar i år - 15 kullar blev det i Helags och lika många i Borgafjäll i södra Västerbotten. Det är de två områden där fjällrävarna utfodrats med hundmat och naturbevakarna har jagat rödräv. Rodräven är nämligen ett stort hot mot sin mindre släkting, de dödar både valpar och vuxna, tar över lyor och konkurrerar om maten.

Utökning projektet i Norrbotten pch Västerbotten
I de norra fjällen där fjällrävarna inte fått någon hjälp har det däremot gått betydligt sämre. Fyra kullar i hela Norrbotten och en enda i Vindelfjällen. I år avslutades ett tioårigt EU-projekt där forskning och konkreta räddningsinsatser kombinerats, men Anders Angerbjörn hoppas på någon slags fortsättning:
– Nu ska vi tillsammans med länsstyrelserna få till stånd intensiva åtgärder även i Norrbotten och resten av Västerbotten.

Lena Näslund
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista