Mobiltelefonen kan bli din plånbok

Om några år kan vi använda mobiltelefonen som betalkort. I Japan fungerar det redan och i nästa månad åker branschorganisationen Svensk handel och ett tiotal stora svenska företag på studiebesök till dit för att inspireras.

Tekniken går ut på att man bygger in ett kretskort och en antenn i telefonen som gör att den kan kommunicera trådlöst med kortläsare. Telefonen laddas med pengar eller kopplas till ett konto och när du ska betala sveper du helt enkelt telefonen över läsaren, pengarna dras och betalningen är klar utan vare sig knapptryckningar eller id-kort.

Trådlöst

Här i Sverige används redan liknande teknik av flera lokaltrafikoperatörer och av SJ på vissa sträckor och det pågår mer eller mindre hemliga försök i detaljhandeln med olika trådlösa betalsystem. Då använder man sig av så kallade smarta kort som laddas med pengar eller biljetter.

Nyckel och boardingcard

Men i Japan kan man dessutom använda telefonen som dörrnyckel, passerkort och till och med som flygbiljett och boardingcard.

Tekniken ligger några år bort i Sverige, först måste man komma överens om tekniska standarder och framför allt säkerhetslösningar. För det låter onekligen som att det kan bli problem om någon skulle stjäla din fullproppade plånboksmobil.

– Å andra sidan kan du stänga av telefonen på fjärr så att ingen kan använda den, det kan du inte göra med nycklar och kontanter, säger Martin Weiderstrand på Svensk handel.

Max Carlgren
max.carlgren@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista