Neanderthalarna har visat sig vara klyftigare än vi tidigare trott. Foto: Scanpix

Neanderthalarna klyftigare än man tidigare trott

Neanderthalare utrotades på grund av att de var mindre intelligenta än de människoarter som kom efteråt – eller så har man i alla fall länge trott. Nu ifrågasätter ny forskning denna uppfattning.

Det är brittiska och amerikanska forskare som under tre års tid bland annat har ägnat sig åt att tillverka verktyg. Verktygen var ju av stor betydelse på den tid då neanderthalarna levde i Europa och delar av Asien.

Arkeologer vid University of Exeter i England och ett par amerikanska universitet har tillverkat tusentals verktyg på det sätt som neanderthalarna själva gjorde och så som deras efterföljare, våra förfäder, gjorde.

Forskarna har analyserat och jämfört tillverkningsmetoder, material och hållbarhet. Slutsatsen är att det inte var någon större skillnad och att det inte går att säga att neanderthalarnas verktyg var sämre, något som länge har ansetts vara en förklaring till att neanderthalarna dog ut för cirka 30.000 år sedan.

En av arkeologerna, Metin Eren, säger till tidskriften Journal of Human Evolution att det är dags att börja söka andra förklaringar än att de skulle ha varit mindre intelligenta än Homo sapiens.

- Vi måste sluta betrakta neanderthalarna som dumma eller mindre utvecklade, utan se dom mer som annorlunda, säger Metin Eren.

Varför neanderthalarna försvann har det tvistats om länge och mycket forskning har ägnats åt denna fråga. En del studier har gjort gällande att dom helt enkelt inte klarade den tidens klimatförändring och att det var därför dom dog ut.

Reporter

Maria Eksedler

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista