Ny kontroversiell metod att bekämpa skadedjur

I Australien utvecklas just nu ett nytt sätt att bekämpa möss som äter upp skördarna för jordbruket. Det handlar om en genförändrad form av ett herpesvirus som sprids från mus till mus, och som hindrar mössen från att föröka sig.
Ett sätt att få stopp på mössen skulle spara landet stora pengar, och en av lösningarna kan alltså vara ett genmodofierat herpesvirus. I försök på labb vid University of Western Australia i Crawley har viruset effektivt visat sig hindra mössen från att föröka sig. Det gör helt enkelt att mushanarnas spermier inte kan befrukta honornas ägg. I Autralien, som genom historien drabbats hårt av främmande arter som tagit sig in i landet, har liknande metoder använts förut. Bland annat med hjälp av dödliga bakterier för att få kontroll på landets skenande kaninpopulation. Men att använda sig av levande mikroorganismer för att bekämpa skadedjur är fortfarande ett relativt nytt och kontroversiellt forskningsområde. Många anser att risken är att sådana här virus eller bakterer, trots att de är designade för att bara angripa en art, med tiden kan förändras och plötsligt ändå börjar ge sig på andra arter. Så innan det nya herpesviruset kan släppas ut, vilket forskarna hoppas ska kunna ske inom tre år, så måsta man nu noggrannt förvissa sig om att det verkligen bara angriper husmöss och inte börjar göra också exempelvis människor infertila.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".