Merkurius under synlig passage

Under onsdag förmiddag kan man genom solfilterskyddade teleskop och fältkikare se Merkurius passera mellan jorden och solen. Passagen inleds elva minuter över sju på morgonen, och pågår till strax efter halv ett på dagen.
Merkurius är den planet som ligger närmast solen och den är mycket liten, något större än månen bara. Det här gör att planeten bara kommer synas som en liten svart prick mot solen. Själva planeten ses som en prick som är 160 gånger mindre än själva solskivans diameter. Det gäller alltså att ha ett teleskop eller en kraftig fältkikare med en förstoring på 20 till 30 gånger, för att man ska kunna se planeten. Viktigt att komma ihåg är att använda solfilter i teleskopet eller kikaren, eftersom ett direkt kikande mot solen kan ge bestående ögonskador. Sådana här Merkuriuspassager, som kan ses från jorden, infaller bara i genomsnitt tolv gånger per århundrade, så därför är det läge att sticka ut och kika idag. Men det här är inte bara roligt för olika rymdfantaster - flera observatorier i världen kommer ta tillfället i akt och studera merkurius tunna och svårstuderade atmosfär. - När solstrålarna skiner genom atmosfären och ljuset absorberas kan man i spektrat bestämma hur tjock atmosfären är, hur mycket atomer som finns där, och hur långt atmosfären sträcker sig från Merkurius yta, säger Johan Warell, astronom vid Uppsala universitet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".