Satellitbevakade ålars väg tillbaka

Nu ska forskare vid bland annat Fiskeriverket genom satellitövervakning studera hu och om ålar från Europ tar sig  tillbaka till Sargassohavet. Studien skall förhoppningsvis ge svar på vilka ålar som verkligen kommer fram.

– En viktig del är att märka ålar i europa med satellitsändare, som förljer med ålen och registrerar olika saker under vandringen, säger Håkan Westerberg, som är biträdande chef för forskningsavdelningen på Fiskeriverket.

Ålens liv är fortfarande ett mysterium för människan. De föds i Sargassohavet utanför södra USA och flyter som yngel, såkallad glasål, mot Europa med strömmarna, en resa som man tror tar 2 till 3 år. De flesta anpassar sig sen till sötvatten och letar sig upp i bäckar och floder och tillbringar livet i insjöar som såkallade gulålar. När de blir någonstans mellan 12 och 20 år påbörjar de som blankålar sin vandring tillbaka till Sargassohavet för att föröka sig, men vad som händer på vägen och vilka som når fram är fortfarande okänt.

Det fyraåriga forskningsprojektet där en rad EU länder medverkar hoppas ge svar på några av de frågor som är höljda i dunkel. Håkan Westerberg på Fiskeriverket säger till och med att det inte ens är säkert att de ålar som levt i Sverige någonsin når hela vägen tillbaka dit där de föddes.

– Det kan ju också vara tvärtom, att det bara är de stora och feta ålar med låg miljögiftsbelastning, från norra Sverige och Finland, som kommer fram till Sargassohavet. Ingen vet säkert, säger Håkan Westerberg, som är på Fiskeriverket.

reporter

Pelle Zettersten

Sveriges Radio Östergötland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista