Antidepressiv medicin behöver nya nervceller för att fungera effektivt

Hjärnan behöver kunna skapa nya nervceller för att antidepressiv medicin ska kunna verka. Det har en grupp amerikanska forskare visat i försök på möss.

Det är sedan tidigare känt att lång tids behandling med antidepressiv medicin gör att nya nervceller bildas i en del av hjärnan som kallas hippocampus. Även motion, som också hjälper mot depression, stimulerar nybildandet av nervceller i samma område. Men om nya nervceller inte kan bildas, har varken medicin eller motion någon effekt på sjukdomen.

Det här har visats i en studie där forskare testade möss som var genetiskt modifierade till att sakna ett visst ämne i hjärnan, ett ämne som är viktigt för tillväxten av nya nervceller. När forskarna sedan behandlade mössen med antidepressiv alternativt lät dem springa i ett motionshjul hade det ingen effekt på depressivt beteende. Inga nya nervceller hade heller bildats i hjärnan på djuren.

Studien publicerades i tidskriften Neuron.

Läs mer om depression:

Varför blir kvinnor oftare deprimerade än män?

Psykisk ohälsa slår hårdast

Mindre depressionsmedicin mer självmord

Läs också mer om hjärnan på vår temasida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista