Bilden till vänster visar blödningar och svullnad i hjärnan på barn som blivit skakat. Bilden i mitten är fyra veckor senare, då hjärnan skrumpnat samman till hälften av sin ursprungliga volym. Bilden till höger är en normal hjärna.

Läkare missar ofta barnmisshandel

För att förhindra att spädbarn blir allvarligt misshandlade behöver röntgenläkare bli bättre på att tidigare känna igen skador som är orsakade av våld. Därför hålls nu en utbildning på röntgenkonferensen i Uppsala. Olof Flodmark från Karolinska Sjukhuset leder den.

– Det som är viktigast för röntgenläkaren är givetvis det som är viktigast för barnet; att så tidigt som möjligt misstänka att det är fråga om barnmisshandel, eftersom om vi missar det är det mycket stor risk att barnet snart kommer tillbaka med mycket allvarligare skador, säger Olof Flodmark, professor i barnneuroradiologi på Karolinska Institutet.

Enligt Olof Flodmark misshandlas ungefär 100 spädbarn varje år. Ett av de största problemen är alltså att misshandeln ofta upptäcks alldeles för sent, när barnens skador redan är så allvarliga att de får men för livet.

Larma snabbare
För att få röntgenläkarna att larma om misstänkt barnmisshandel tidigare så vill nu Olof Flodmark att röntgenläkarna snabbare ska kunna skilja på skador orsakade av våld och vardagsolyckor.

– De viktigaste skadorna är de hjärnskador som barnet får när det skakas. De ser vi med hjälp av röntgenundersökningar, och vi måste också förstå vad de betyder.

VR: Hur kan man skilja de här skadorna från till exempel fallolyckor?

– De skador vi ser skulle kunna vara efter ett fall från tredje, fjärde våningen på ett hus, eller en trafikolycka, men det är ofta inte den berättelsen vi får höra, utan vi får höra berättelsen om att barnet ramlat ner från ett skötbord eller en soffa. Då vet vi att den typen av olycksfall inte kan ge den typen av skador som vi ser hos barnet, säger Olof Flodmark.

                                                        Lars Broström
                                                           lars.brostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista