Nöjda forskare trots tidigare krav på mer pengar

Gårdagens besked från regeringen om att öka resurserna till forskning kraftigt de närmaste åren möter överlag positiva reaktioner inom forskarvärden - det trots att forskarna tidigare krävt höjningar av anslagen som är mer än dubbelt så stora.

De fem miljarder som nu utlovas är ändå bra, tycker Karin Markides, rektor på Chalmers.  

-Jag har en spontant positiv känsla. Här har vi fått en satsning där man har varit lyhörd för de behov som vi har. Självklart hade det varit bra om den hade varit större, men det här går i rätt riktning, säger Karin Markides.

Krävt mer tidigare
Också flera andra rektorer och företrädare för forskningsråd delar uppfattningen att regeringens satsning är bra, trots att höjningen är långt ifrån vad man tidigare krävt

Även globaliseringsrådet- där fem av regeringens ministrar och flera personer i toppskiktet inom forskarvärlden finns med - har krävt en höjning i den storleksordningen.

Man har ofta hänvisat till enprocentsmålet som EU satt upp, och som innebär att en procent av BNP ska gå till forskning år 2010.

Tvist huruvida målet nås
Det vallöftet anser regeringen att man når redan nästa år, men har då räknat in satsningar på militär forskning och landstingens forskningsbudget, vilket forskarvälden ansett att man inte bör göra. Utan de posterna hade det krävts ytterligare några miljarder för att nå enprocentsmålet.

Regeringen har i sin satsning valt att prioritera tre områden; medicin teknik och klimat. Men exakt hur de höjda anslagen kommer att fördelas blir klart först när forskningspropositionen presenteras senare i höst.

                                                   Helena Sannemalm
                                                     helena.sannemalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista