Flyende flugor förbryllade forskare

Att slå ihjäl en fluga med bara händerna är näst intill omöjligt, och även med flugsmälla kommer de små rackarna oftast undan. Nu har amerikanska forskare kommit på varför.

Det är tack vare en imponerande snabb reaktionsförmåga och möjlighet att, faktiskt, planera i förväg som gör det möjligt för flugorna att undvika alla vinande smällor och hoprullade tidningar. Det har forskarna kommit fram till efter att ha studerat inspelningar av flyende flugor som filmats med högupplöst höghastighetsvideo. I samma ögonblick som flugan noterar ett hot räknar den ut varifrån hotet kommer ifrån och placerar blixtsnabbt sina ben och kropp i en position som gör att den kan hoppa iväg. Allt detta sker inom loppet av 100 millisekunder, och flugan är lika snabbfotad vare sig den äter, putsar sig eller bara promenerar omkring vid tillfället.  Enligt forskarna visar studien, som publiceras i tidskriften Current Biology, den snabbhet och komplexiteten flughjärnor besitter.

Men hur gör man då om man trots allt vill slå ihjäl en surrande, oinbjuden gäst? Slå inte till precis där flugan sitter, utan försök förekomma och dräm till där du tror att den kommer att flyga.

Fortfarande förvirrad? Lär mer och studera ett ingående diagram föreställande optimal smällteknik i tidningen Independents artikel.

Du kan även se ett exempel på hur det ser ut när flugan flyger iväg, i BBCs artikel om samma ämne.

Läs mer om insekter på vår temasida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista