Paddan på bilden har ingenting med invasionen att göra, utan är i själva verket utrotningshotad.
Förvånande forskning

Paddolympiad och gymnastiserande jamaikanska ödlor

Jamaikanska ödlor utför avancerad morgongymnastik, medan en australiensisk paddinvasion har fått förtvivlade forskare att organisera en paddolympiad.

Dessutom: Nya riktlinjer för öronvaxborttagning.

 

Nya riktlinjer för öronvaxborttagning

Tvivla icke längre, nu är de här ­– de nya riktlinjerna för öronvaxborttagning. I USA söker hela 12 miljoner människor år medicinsk hjälp för att råda bot på sina öronvaxproblem, och därför har amerikanska otolaryngologiakademin tagit fram riktlinjer för hur vaxet ska tas bort. Sköljning med vatten eller saltvatten var bra bedömdes vara bra medel, medan tops och öronljus dåliga, eftersom de lätt skadar öronen. 

Morgongymnastik för jamaikanska ödlor

Jamaikanska hanödlor börjar och avslutar varje dag med en imponerande uppvisning i kräldjursstyrka. De nickar med huvudet, sträcker ut nacken och gör till och med armhävningsliknande rörelser. Forskarna tror att eftersom ödlorna är ett mycket visuellt släkte, är övningarna ett sätt att markera sitt revir på. Många andra djur ägnar sig åt liknande grynings- och skymningsövningar, men de flesta håller sig till ljudliga markeringar som kvitter och surr.

Årets paddolympiad över

Nu kommer resultaten från paddornas egen olympiad – en avancerad uppvisning i snabbhopp – som hållits i ett labb i Australien. Under övningarna kom forskarna fram till att paddorna endast kunde hoppa 0.3 km i timmen vid 15 graders värme, medan farten ökade till 2 km i timmen om temperaturen höjdes till 30 grader. Av dessa resultat kunde forskarna dra slutsatsen att den paddinvasion som plågar Australien inte kommer att nå till svalare delar av landet, som till exempel Melbourne. Sedan de introducerades i landet år 1935 har paddor av arten Bufo marinus avancerad över hela Australien och invaderat städer och Världsarvsområden i sin väg. Paddorna hotar landets egen fauna och forskarna vill därför veta hur långt invasionen kommer att sprida sig.

Lär mer om djur och växter på vår temasida

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista