Vad kommer efter rymdfärjan?

Just nu funderar amerikanska rymdstyrelsen NASA som bäst på vad som ska ersätta rymdfärjan framöver. Den är för dyr, för gammal och för farlig. Just nu får den inte flyga alls på grund av Columbia-haveriet den 1 februari i år.
Några av de förslag som diskuteras är ett litet rymdflygplan för astronauterna eller till och med en kapsel med fallskärm liknande dem man flög till månen i på 60-talet. NASA kommer också att överge idén att köra astronauter och frakt i samma farkost. Det blir för tungt och då kan man inte skicka upp ekipaget med vanliga raketer till rimlig kostnad. Varje år betalar Nasa motsvarande 40 miljarder kronor bara i drift av rymdfärjorna, och det utan att färjorna ens flyger, så behovet att hitta en billigare lösning är stort. Senast i början av nästa år ska NASA bestämma sig för vilken av dom konkurerande förslagen man ska satsa på.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".