Universiteten grogrund för nazismen?

De svenska universitetens roll i nazismens framväxt behöver på nytt lyftas fram i ljuset. Det anser Uppsala universitets ledning som den 2/9-08 håller ett öppet seminarium.

En expertpanel av publicister och forskare har bjudits in med uppgift att analysera vilken grogrund nazistisk ideologi historiskt sett haft på svenska universitet.

Seminariet samordnas av Dag Blanck, historielektor och ordförande i universitetets kommitté för etnisk och social.

– Vi vill belysa de svenska universitetens betydelse i allmännhet och Uppsala universitet i synnerhet, säger Dag Blanck.

Seminariediskussionen är tänkt att ta avstamp i det ökända så kallade Bollhusmötet om flyktingsituationen i landet som Studentkåren i Uppsala anordnade 1939. Vid det massmötet antog kåren en protest mot judiska akademikerflyktingar från Tyskland och stoppade därmed i praktiken en planerad inofficiell flyktingmottagning av 12 judiska läkare till Sverige.

Bollhusmötet i Uppsala var enligt författaren Ola Larsmo ett avgörande ögonblick som han sin roman Djävulssonaten betecknar som nyckeln till den svenska rasismen. Larsmos bok ska nu också bilda bakgrund till diskussionen. Enligt Ola Larsmo präglade Bollhusmötet svensk flyktingpolitik under hela 2:a världskriget.

– För oss är händelsen mer en svensk modell för rasistisk opinionsbildning mer än den har historiskt kunskapsvärde, säger Dag Blanck.

Ska då seminariet tolkas som att universitetsledning vill göra upp med universitetsvärldens dunkla förflutna och tvätta sitt nazistiska byk?

– Jag tycker att det inte handlar om att göra upp, mer att vi måste lära oss hur tidigare generationer har handlat, säger Kerstin Sahlin, prorektor vid Uppsala universitet och en av initiavtagarna.

Reporter

Tomas Groop

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".