Överaktivt protein bakom vinterdepression

Ett överaktivt protein i hjärnan kan vara orsaken till att människor drabbas av depression under den mörka årstiden.

Vinterdepression, eller SAD, Seasonal Affective Disorder, påverkar bland annat aptiten, sömnen och humöret hos drabbade individer, och många upplever sig ha mindre energi under höst och vinter. En grupp kanadensiska forskare misstänker nu att ett protein som rensar hjärnan på serotonin kan ligga bakom detta. I en studie, som publicerats i tidskriften Archives of General Psychiatry, har forskarna visat att proteinet är mer aktivt på höst och vinter än vår och sommar.

Eftersom proteinet verkar genom att rensa bort det serotonin som flyter fritt mellan nervcellerna, leder ett mer aktivt protein till att halten av serotonin minskar. Låga halter av serotonin i hjärnan har tidigare kopplats till depression och många antidepressiva läkemedel verkar genom att höja halterna av serotonin i hjärnan, bland annat genom att hindra just detta protein från att verka fullt ut.

Läs mer om depression, stress & ångest på vår temasida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".