" Musikskolan är för segregerad"

Den kommunala musikskolan är för segregerad och det vore bättre om den upphörde som egen verksamhet och istället ingick i den vanliga skolan. Det är slutsatsen i en doktorsavhandling från Örebro universitet.

Det är Olle Tivenius, doktorand i musikvetenskap på Örebro Universitet som studerat den kommunala musikskolan närmare i sin kommande avhandling. Han menar att den är för segregerad och att barn som vill spela exempelvis gitarr eller trummor sållas bort.

En stängd värld
Enligt Olle Tivenius behöver den traditionella undervisningen finnas kvar men samtidigt är den utformad så att bara vissa barn har tillgång till den. Och det beror på att musiken lärs ut i en stängd värld som ger väldigt lite utrymme för nya intryck.

-Den har inget som helst utrymme för kritik. Tvärt om så fungerar det bättre ju mer lärlingen bara vill bli som sin lärare. I allra bästa fall en klon av sin lärare, säger Olle Tivenius.

Mer rättvist i vanlig skola
Olle Tivenius grundar sina slutsatser på en enkätundersökning han gjort bland landets musikskolelärare. Han menar vidare att det vore mer rättvist om musikskolan flyttade in i den vanliga skolan.

- Musikskolan har ofta en stämpel som redan i sig fungerar som en gallringsapparat. I skolan finns alla barn och alla barn har musik i sig. Det flesta kommuner har ju också uttryckt att musikskolan ska finnas till för alla, säger han.

Milena Dávila
milena.dávila@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".