Fartyg mer hälsofarliga än väntat

Fartyg står för en större del av hälsofarliga luftföroreningar än vad man tidigare trott, visar nya studier från Kalifornien. Även i Sverige ökar sjöfartens andel av föroreningarna i takt med att svavelutsläppen från land minskar och det dröjer flera år innan miljöreglerna skärps.

Enligt studierna från Kalifornien kommer över hälften av de svavelrika utsläppen där från just båtar och de här utsläppen påverkar vår hälsa på flera sätt.

- Bränslet är en slags restolja i många fall som har mycket svavel och polyaromater som kan vara cancerframkallande. Sedan är partiklarna som sådana också farliga eftersom de kommer ner i lungorna och påverkar personer med astma eller hjärt- och kärlsjukdomar, säger Per Andersson på Naturvårdsverket.

De här fina partiklarna letar sig alltså ned i lungorna och kan också röra sig långa sträckor i luften.

Svensk regeländring dröjer
I Kalifornien börjar nya regler för fartygsbränslen gälla nästa år. Fartygen måste byta till ett bränsle med lägre svavelhalt när de närmar sig land. Sverige har också regeländringar på gång, men det dröjer. Från och med 2015 gäller att fartyg i Östersjön och Nordsjön får gå på bränsle med max 0,1 procents svavelhalt, i dag går gränsen vid 1,5 procent. Det kommer också krav på att fartygen i vattnen runt Sverige ska ha rening av kväveoxider, men miljöarbetet till havs går långsamt:

- Sjöfarten har generellt kommit lite på efterkälken, dels för att den är internationellt reglerad och dels för att man uppmärksammade problemen mer vad gällde anläggningar på land och till exempel biltrafiken, säger Per Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".