SARS här för att stanna?

Just nu pågår arbetet med hindra virussjukdomen SARS att sprida sig över världen. Men att få stopp på epidemin är bara första steget - sen återstår att försöka utrota viruset bakom sjukdomen. Och erfarenheter från tidigare världsepidemier, till exempel Polio, visar att det kan vara svårt, konstaterar svenska expereter.
Det har varit en imponerande insats - Världshälsoorganisationen WHO:s kamp mot Polio. Virussjukdomen som kan orsaka förlamningar och till och med döden, om den angriper andningsmuskulaturen. - På bara några decennier har vi lyckats få ner antalet smittade i världen från flera miljoner till bara något tusental, konstaterar Peet Tüll - chef för smittskyddsenheten på socialstyrelsen, som själv varit med och vaccinerat i bland annat Bangladesh. Men trots vaccineringskampanjer, som involverat hundratusentals frivilliga världen över, har man inte lyckats helt och hållet. I några länder - som till exempel Indien, Nigeria och Angola - har sjukdomen bitit sig fast och till och med ökat något de senaste åren. Och det behövs inte mycket för att Polioviruset ska överleva, berättar Peet Tüll. - Det kan räcka med att man missar att vaccinera ett av flera miljoner barn, säger han. Och de stora brister som finns inom de ordinarie vaccineringsprogram i många länder idag gör att han tror att det kan dröja innan viruset är helt utrotat. I torsdags åkte Peet Tüll till Kina för att arbeta mot den pågående SARS-epedimin. Och trots det svåra läget idag, så tror han ändå att det är en smitta som kan bli lättare att bli av med Polio. - Om, man väl får bukt med den! Utifrån det man sett så här långt tycks SARS-viruset, jämfört med Polio, ha både sämre förmåga att överleva utanför kroppen och vara sämre på att smitta på långt avstånd. Faktorer som, enligt Peet Tüll, åtminstone rent teoretiskt borde göra SARS lättare att utrota än Polio.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".