Ny världsstandard för bilbarnstolar

Snart kan den uppsjö av olika, och ofta krångliga system för att fästa bilbarnstolar vara ersatta av ett enda nytt - som blir världsstandard. Ett enklare system som ska minska risken för att stolen sätts fast fel och lossnar av misstag. Och uppfinningen är svensk.
Efter tretton års harvande i den internationella byråkratin, kan snart ett enhetligt system för fastspänning av bilbarnstolar bli verklighet. Systemet, som heter "Isofix" och är utvecklat av svenska ingenjörer, innebär att man nu blir kvitt alla krångliga lösningar där band och bilbälten ska användas. - På barnstolen, som ser ut som vanligt, sitter två stålarmar, berättar Tommy Petterson på Väg- och transportforskningsinstitutet i Linköping, som visar hur systemet fungerar. - De här stålarmarna fäller man sen ut från stolen och sen klickas de fast i ett par stålpiggar som man hittar i skarven mellan själva bilstolens sittdyna och ryggstöd, förklarar han. En studie gjord 1993 av Väg- och transportforskningsinstitutet, visar att två av tre föräldrar som försökte montera vanliga bilbarnstolar, som fästs med bälten, remmar eller band, gjorde fel. Den nya monteringen är tänkt att vara enklare, så att fler gör rätt och risken för att stolen lossnar av misstag vid en krock minskar. Barnstolar som passar med det nya systemet kommer troligen att börja säljas nästa år, och isofix-fästpunkterna - stålpiggarna i bilsätet - finns redan i runt tio miljoner europeiska bilar. Om ett par år kan det bli lag på att de ska byggas in i alla nyproducerade fordon, men för att förslaget ska gå igenom måste det först klubbas igenom och godkännas i FN.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".