Ingenjörsutbildningar får kritik

Tjugoåtta av landets sammanlagt 225 olika utbildningar till högskoleingenjör - kritiseras av högskoleverket. Utbildningarna är inte tillräckligt bra anser verket, som nu hotar att dra in examensrätten för de skolor som berörs.
Flera av landets högskolor får kritik för sin sätt att utbilda högskoleingenjörer. Utbildningarna innehåller generellt för lite matematik, teknik och naturvetenskap, menar man på högskoleverket, som anser att de kritiserad högskolorna dessutom systematiskt lockar allt fler elever från gymnasiets samhällsprogram till ingenjörsutbildningarna. Eleverna som sällan har de förkunskaper som krävs - i till exempel matematik. Det är sexton universitet och högskolor, i bland annat Borås, Malmö, Jönköping, Dalarna, Kalmar, Kristianstad, Skövde, Halmstad, Karlstad, Luleå, Blekinge, Lund och Stockholm, som berörs av kritiken. Lärosätena får nu ett år på sig att rätta till felen, annars hotar högskoleverket med att dra in skolornas examensrätt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".