Internet mer socialt än tekniskt

En undersöknig från Uppsala universitet visar att människor med samhällsvetenskaplig inriktning är mer pådrivande för internet än de med teknisk och naturvetenskaplig inriktning.

Det har gjort att kvinnor är lika pådrivande för utvecklingen av internet som män. Bakom förändringen ligger det ökande användandet av internet som social mötesplats och nätverkande.

Tjejer, humanister och samhällsvetare är lika aktiva och pådrivande för utvecklingen på internet, som manliga tekniker. Det är slutsatsen i en undersökning som gjorts vid nationellt IT-användarcentrum, NITA, vid Uppsala universitet.

Enligt undersökningen har den mest aktiva gruppen på internet förändrats starkt jämfört med fem år sedan, då det framför allt var män med inriktning på teknik och naturvetenskap som drev utvecklingen på nätet.

Nu domineras vissa områden istället av tjejer med samhällsvetenskaplig inrikitning. Unga kvinnor besöker exempelvis fler olika nätverkssajter, som facebook eller myspace, och laddar upp fler fotografier än vad män gör.

När det gäller innehåll till dataspel, programvara och film kommer intresset fortfarande framför allt från män.

Undersökningen gjordes förra hösten vid 32 svenska universitet och högskolor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".