Orkanerna Gustav och Hanna utanför USA och Haiti. Foto:AP

Fler och kraftigare stormar att vänta

I spåren efter orkanen Gustav, som de senaste dagarna dragit in över södra USA, kommer nu mer forskning som varnar för fler svåra tropiska stormar. Orsaken är att haven har blivit varmare.

Forskningsresultaten publiceras i veckans nummer av tidskriften Nature.

Det är forskare vid Florida State University i USA som har analyserat information som samlats in av satteliter de senaste 25 åren. Forskarna fokuserade på vindhastigheterna i de cykloner som drabbat tropiska områden.

Dom upptäckte att maxhastigheten för vindarna inuti cyklonerna har ökat med åren och enligt forskarna stärker studien ett samband som tidigare forskning antytt.

– Det ger ett väldigt stakt stöd att vi har sett ökat antal kraftiga stormar i takt med den ökande globala medeltemperaturen, säger Erland Källén, professor i dynamisk meteorologi vid Stockholms universitet.

Resultaten stärker alltså teorin att högre havstemperaturer leder till svårare stormar, men forskarna själva påpekar också att det finns mycket annat som också kan avgöra cykloners styrka, som när och hur långt ute till havs de bildas.

Men allt tyder alltså på att svåra stormar kan bli vanligare framöver, i takt med att den globala temperaturen stiger. Enligt studien kan en höjning av havstemperaturen med en grad celsius leda till att antalet kraftiga cyckloner ökar från 13 till 17 per år, en 30 procentig ökning.

Reporter

Jon Torkelsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".