Mårdhunden ska spåras i Sverige.

Mårdhundar hotar fågelliv

Mårdhunden, en art som vandrat in i Sverige från västra Ryssland, kan bli ett hot mot fågelarter i landet och måste hindras att etablera sig i landet. I höst inleds ett projekt för att spåra mårdhunden och på sikt utrota den i Sverige.

Mårdhundar hör egentligen hemma i ostasien, och ser ut ungefär som en korsning mellan en hund och en tvättbjörn. De är allätare och deras framfart har rubbat ekosystem i de europeiska länder där de brett ut sig.

I Sverige är arten ovanlig. Hittills har bara ett trettiotal mårdhundar skjutits, men i Finland har den orsakat stora skador på djurlivet, säger Fredrik Dahl på Sveriges Lantbruksuniversitet.

– De gör oerhört stor skada på markhäckande fåglar, framför allt i våtmarksområden, säger han.

Mårdhunden är allätare men tycker framför allt om fåglar och grodor. Och där den har bosatt sig har den i vissa fall slagit ut hälften av fågelpopulationen. I Finland har mårdhunden blivit så vanlig att man skjuter 130 000 individer årligen för att kontrollera beståndet.

Avsikten med det svenska projektet är att hitta olika sätt att locka fram mårdhundar, bland annat med hjälp av körtelsekret från gråräv och sändare. Då kommer man att kunna uppskatta hur många mårdhundar som faktiskt finns i Sverige.

Paradoxalt nog har den påträffats i Norrbotten och Västerbotten där klimatet i normala fall är för kargt. Enligt Fredrik Dahl på Sveriges Lantbruksuniversitet kan de milda vintrarna förklara varför fler mårdhundar faktiskt överlever där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".