Omdiskuterad professur i parapsykologi

Lunds universitet söker nu en professor i psykologi med inritning mot parapsykologi och hypnologi. Den nya professorn ska undersöka fenomen som strider mot kända naturlagar, men detta möter hård kritik från flera håll.
Professorn i parapsykologi och hypnologi ska undersöka till exempel tankeöverföring, framtidsförutsägelser och förmåga att flytta saker med tankekraft. Detta kritiseras från många håll. - Man har i över 100 år försökt bevisa att fenomenen finns, mycket intensivt de senaste decennierna, utan att lyckas, säger Sven Ove Hansson, professor i filosofi vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm som inte tycker detta är ett lovande forskningsområde. Bakom professuren ligger en donation på 30 miljoner kronor från en dansk margarinfabrikör som dog för 40 år sen och som var oehört intresserad av övernaturliga fenomen. Men Lunds universitet har inte kunnat röra pengarna förrän nu när den siste av fabrikörens närmaste avlidit. Sven Ove Hansson tycker dock att Lunds universitet kunde sett till att pengarna användes till mer angelägen psykologisk forskning med större chanser till resultat och får medhåll av till exempel psykologförbundets ordförande Torgny Danielsson. - Jag kan tycka att när det finns en sån konkurrens om forskningsmedlen, så känns det mer angeläget att satsa på forskning som ligger mera nära den vardag som våra yrkesverksamma psykologer har, säger Torgny Danielsson. Men Jitka Lindén, prefekt för psykologiska institutionen på Lunds universitet som ligger bakom den nya professuren med inriktning mot parapsykologi och hypnotik, ångrar inte beslutet. - Sammanlagt tycker jag inte att argumenten väger tillräckligt tungt för att inte fortsätta forska. Inte minst för att kunna bemöta allmänhetens frågor om övernaturliga fenomen, säger Jitka Lindén.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".